Referenser

Susanne, handläggare försäkringskassan, januari 2020

”Jag hade en individuell coaching med Sylvia. Jag upplevde Sylvia som kompetent och duktig på att coacha så att jag kom framåt i min process, att öva på att vara i sig själv. Med hästarna övade jag på att ta in den hur jag kan ta in den andra individens stämning. En av hästarna var inte så inbjudande mot mig och jag övade på att ändra min sinnesstämning och närma mig på ett respektfullt sätt men ändå inte förminskar mig själv. Detta är något som jag kommer att ta med mig i livet när jag träffar nya människor. Jag har börjat att skriva på en bok och vi gick över till detta den andra delen av coachningen. Vi gjorde det i samspel med hästarna och lade en plan för mitt fortsatta skrivande. Det blev väldigt konkret för mig och jag fick med mig en bra plan för hur jag ska komma vidare och nå både delmål och slutmål. Jag kan varmt rekommendera Sylvia oavsett vilken process i livet du behöver hjälp med. Jag är väldigt nöjd med min dag och coachningen.”

Sylvias Kommentar: Susannes session med hästarna blev som två delar, en där hon jobbade med sig själv och sin kommunikation och en annan där hon jobbade med processen att ta skriva sin bok. Hästarna ändrade karaktär när temat ändrades. Det är vanligt att de gör det! Men denna gång var det extra tydligt. När Susanne kom in i sig själv somnade de nästan och sedan var de aktiva med processen att få till mål, delmål och handlingsplanering för att få boken skriven. 

Caroline ter Laag, student, mars 2018

”Hästarna levererar alltid. Accelererat lärande genererar accelererad lönsamhet. Så enkelt, fast ändå så svårt kanske du tänker… men hos Sylvia blir det så enkelt igen. Hästarnas brist på dold agenda ger ett ofiltrerat svar och bidrar till den starka effekten av coachningen. Jag är alltid imponerad av Sylvia. Med det sagt så vill jag rekommendera SylviaKPersson till alla jag känner.”

Sylvias kommentar: Hästarna klarar sig inte själva, de behöver någon som arrangerar situationerna utifrån personernas behov och de behöver hjälp med tolkningen av deras budskap. Vi jobbar i team hästarna och jag och det värmer mig att Caroline ser och utmärker detta. Tack!

Mats Persson, säljchef verkstadsindustri, februari 2018:

”Vi som alla andra företag arbetar kontinuerligt med HR-frågor för att vi skall få flyt i vårt arbete och bli effektivare. När jag eller någon av mina kollegor söker efter en föreläsning/”workshop”/coaching ed. för att bli bättre på HR så är det viktigt med resultat. Konceptet på Frösviken med ett mysigt konferensrum, ett stort och ljust och välkomnande konferensrum (ridhus) samt en kompetent coach som ställer de nödvändiga och viktiga frågorna, borgar för resultat. Konceptet är starkt och unikt.”

Sylvias kommentar: Miljön på Frösviken är verkligen unik. Vi har satsat på det vi vet att människor behöver för att lära sig nya saker effektivt – en harmonisk miljö i kontakt med naturen. Här på Frösviken kommer du i kontakt med ditt innersta och du kommer bli förvånad över hur enkelt det kan vara att gå utanför komfortzonen. Tillsammans med guidningen/coachingen finns potential att komma riktigt långt på mycket kort tid. Det som krävs är viljan att utvecklas och att du INTE har tid med flum och trams!

Lisa Johansson, egen företagare, december 2018:

”Molina, russ och coach, är väldigt bra på sitt jobb, den ärligaste feedbacken jag kan få. Molina fjäskar inte! Även Sylvia är väldigt bra på sitt jobb. Behöver du lite guidning inom något område i ditt liv eller med t.ex. arbetskamrater kan jag varmt rekommendera en tur till Frösviken, Skara!”

Sylvias kommentar: Att vara egen företagare är komplicerat på det sättet att man måste vara bra på allt. Du ska såklart vara riktigt duktig på något – det du säljer och levererar – men du ska också vara din egen IT-support, ekonomiadministratör, utvecklingsavdelning och HR-specialist. För att hinna med allt och prioritera rätt behövs perspektiv och feedback på det du gör och det du tror att du behöver. Det är detta Molina är expert på. Hon vet när du är framgångsrik och hon låter dig känna skillnaden!

Kicki Marmolin, chef kommunal förvaltning, april 2017:

”Att jobba med hästarna är nyttigt och härligt, men utmanande! Utmaningen för mig består av att jag behöver påminna mig själv om saken jag är här för just nu. Hästen och nuet tar ibland över för det är skönt att bara vara tillsammans. Vilsamt. Man får en avstressande stund samtidigt som man jobbar med något viktigt.
Efter mötet med Anton kommer det bli enklare att mer automatiskt balansera styrningen av arbetsgruppen. Det känns skönt att inte behöva tänka på risken att bli FÖR styrande framöver. Jag behöver inte fokusera på att hålla balansen längre!”

Sylvias kommentar: Kicki har egentligen inga problem i sitt ledarskap, men hon har kommit regelbundet för individuell ledarskapsutveckling sedan hösten 2016. Vi tillfället i april 2017 ville hon jobba med att ge medarbetarna mer utrymme att påverka och göra som de finner bäst inom sina kompetensområden utan att tappa styrningen. 
Klicka HÄR för att komma till en film från detta tillfälle.
Hästen som ger henne feedback heter Anton och var 7 år vid detta tillfälle.
Sakerna som ligger på marken har Kicki lagt ut för att markera olika företeelser i arbetet, t.ex. olika projekt eller mötesforum. Dessa platser gör det lättare att hålla fokus på övningen.
Övningen har gett Kicki många upplevelser av att vara övertygande, ibland mer än hon önskade, och lika många upplevelser av följsamheten och lättheten. Totalt är ett samtal max 2 timmar inkl övningarna med hästen. Coachingen är som en pendelrörelse mellan upplevelser av feedback från hästen och samtal.
Det Kicki lärt sig tillsammans med Anton och mig finns som en erfarenhet kopplad i intellekt, känsla och kropp vilket ökar handlingsberedskapen. Hon kommer inte behöva lägga lika mycket medvetet fokus på att hålla balansen mellan att ge medarbetarna frihet i arbetet och styrning. Mer fokus kommer kunna läggas på andra saker samtidigt som hon mår bättre då hon lärt sig kommunicera ännu mer autentiskt. En god chef har blivit ännu bättre!

Under åren 2013-2014 behövde jag av personliga skäl minska på verksamheten till förmån för familjen. Jag hade också insett att för att hålla kvaliteten behövdes skydd för väder och vind. Hästarna levererar i alla väder och det klarar också jag av att hantera, men de som kommer hit kan inte koncentrera sig på det som händer inom dem om det regnar och blåser. Min och hästarnas erfarenhet av och tilltro till konceptet var stark. För att bygga upp ett hållbart företag krävdes en anpassad anläggning.

2015 fokuserades arbetet på finansiering och offertförfrågningar för anläggningen på Frösviken och 2016 byggdes den. Invigningen hölls den 2 oktober 2016 och hösten användes till att återuppta säljarbetet.

Anna Torén, april 2013:

”Idag har jag ringt! Ja, ringt och kommit fram, jag har faktiskt ringt flera gånger utan att komma fram. Jag har haft coachövningen som mental laddning var gång. Vilken styrka det gav att bli coachad av din medarbetare med lägst mankhöjd!”

Sylvias Kommentar: Jag är stolt över vad vi kan åstadkomma jag och hästarna. Den insikt och styrka Anna fick med sig kunde hon fått också med vanlig coaching, men det går väldigt mycket snabbare med hästen eftersom hon kunde skapa erfarenhet direkt. Minnet av att kunna och klara av sitter i både kroppen och själen. Personer fattar ofta avgörande beslut i denna situation. Beslut om hur och när och vad. Beslutet blir väldigt starkt förankrat då personen öppnat kanalerna till sin innersta person i övningarna med hästen. Både vilja och tillit finns på plats = grunden för motivation.

Peter Hylmö, civilingenjör kemi/livsmedel, okt 2012:

”Framgången med Sylvias Workshop är hennes unika förmåga att målande ge hästens beteenden mänskliga drag utan att förmänskliga hästen. Denna förmåga är viktig i processen med att utveckla din personlighet. Genom att bearbeta mina beteenden tillsammans med hästen, fick jag öva mig i att bemästra mina egna känslor och beteenden. Hästen hjälpte mig att upptäcka okända sidor och lära mig att hantera dem. Sylvias Workshop är ett unikt sätt att lära känna sig själv – för ett bättre ledarskap. Hästen är ett känsligt instrument på människans beteenden. Hästen speglar direkt vad du känner i ditt inre. Visar du hästen förtroende och tillit, visar hästen också det mot dig! Det kunde lika gärna ha varit ett möte med en annan människa. Samarbetet med hästen ger dig en insikt i hur dina egna beteenden fungerar i mötet med andra människor. Som ledare träffar man på specifika situationer i möten med andra som kan kännas motiga. En workshop med Sylvias hästar, som direkt speglar det du känner kan vara avgörande för att få dig att förstå varför du beter dig som du gör. Workshopen passar även för dig som känner osäkerhet inför ett intimt möte med en häst. Fastän jag var totalt ovan vid hästar lyckades jag få en fin kontakt med ’min häst’. Vi blev förtroliga vänner, fascinerande!”

Sylvias Kommentar: Peter var hos mig tillsammans med några som känner varandra väl genom det nätverk de ingår i. Alla är egna företagare utan anställda och ingen av dessa personer har egentligen några problem, men de har insett hur de själva behöver förändras för att företaget ska utvecklas. De var hos mig för att utveckla sina företag genom ett för dem nytt arbetssätt – genom att delta i en Workshop med häst. Peters iaktagelser är gjorda både utifrån sitt eget möte med hästen och utifrån det han såg hända med de andra deltagarna. Han är en person som först verkar tystlåten, men som tids nog låter en veta vart han står. Han räds inte att säga vad han tycker. Han är öppen nog att prova nya saker samtidigt som ingenjören i honom ställer höga krav på evidensgrund. Det får inte bli flummigt! Hästarna visade Peter att han är en god ledare. Hans försiktiga framtoning, att han inte utger sig för något mer än han själv ser sig vara, stärktes av hästarna. Det ska han fortsätta med! Men de meddelade också att han har mer inom sig och det skulle han må bra av att visa upp. Hästarna följde honom genom hans tillit till det ”större jag” han faktiskt äger. I företagandet skulle det kunna innebära många olika saker. Att komma till avslut i affärer är ett exempel. Hästarna ger dig svar och jag är din vägvisare till insikterna och din coach i hur du kan använda det nya i ditt företagande.

Ingeborg Gottlieb, dataingengör, maj 2012:

”Mitt problem handlade om min egen roll i en privat relation. Coaching med häst lärde mig att själv gå till botten i mina olika relationer. Det nära mötet med hästen gav mig en fantastisk erfarenhet om samspel och självförtroende som jag aldrig kommer att glömma. SylviaKPersson ger hjälp till självhjälp. Tack Sylvia!”

Sylvias Kommentar: Hästarna är unika i att mötas utan värdering och att vara här och nu. Ingeborgs uppgift var att tilltala hästen och be den flytta sig och stanna. Jag tolkade hästens signaler och visade Ingeborg vägen i sig själv. Med fokus på att ha självförtroende nog att stå på sig utan att utöva makt eller bli hotfull hittade hon nya vägar i sitt medvetande. Lycka till i alla dina relationer framöver Ingeborg!

Elin Svärd, student vid Högskolan i Skövde, programmet för psykologiska coacher, april 2012:

”Helt utan förväntningar, blev mötet med hästarna en stark upplevelse i en härlig miljö. Jag kom hem med en helt ny erfarenhet och med nya insikter om mig själv – tack Sylvia!”

Sylvias kommentar: En dag med hästarna och ett par studenter, massor av diskussioner om vad som händer och hur. Att ge individuell coaching med häst utvecklar också mig personligen och denna dag kunde jag dessutom utveckla produkten ’Workshop med häst’. Tack för att du gav mig och mitt företag tillfälle att växa!

Mats Emilson, VD, december 2010:

”Coachningen har gett mig djupare insikter om saker jag egentligen redan visste. Jag fick bättre förståelse för hur saker fungerar och olika sammanhang föll på plats. Det var bra att få bilder och scheman på det vi diskuterade som jag sedan kunde visualisera och tänka på när stunden för beslut om prioritering infann sig. Det har gjort det lättare för mig att ta till mig förändringen och på så vis motverka problemet. Nu måste vanan befästas också. Jag kommer tillbaka när jag har övat mer.”

Sylvias kommentar: ”Mats tog fyra sessioner á 1 timme under en period om 8 veckor. Våra samtal handlade om att konkretisera mål och handlingsplaner samt reflektera över hur värderingar och stress inverkar på beteenden, känslor och tankar i specifika situationer. Mats testade mellan sessionerna olika lösningar på problemet och utfallen utvärderades. Med de nya insikterna blev Mats mer motiverad att göra det han visste krävdes. Mats lyckas redan med det han föresatt sig, men behöver tid att befästa sina nya förmågor för att minimera risken för återfall.”

Eva-Marie, egen företagare, november 2010:

”Tidigare grubblade jag mycket på vissa saker. Sylvia Persson har hjälpt mig att se klarare på olika situationer. Mina tankar om ”problemen” jag tagit upp har blivit mer positiva nu när jag har pratat om dem. Det var bra att Sylvia gav mig olika idéer och nya synsätt när jag själv inte kunde finna lösningar på problemen. Coachingen hjälpte mig också att ta rätt ansvar och låta bli det ansvar som inte är mitt eller sådant jag inte kan göra något åt. Hemläxan och handlingsplanen som jag skulle öva och praktisera mellan sessionerna gav mig tid att tänka och styrka att orka ta tag i det som jag behövde göra.”

Sylvias kommentar: ”Eva-Marie tog två coachingsessioner á 1 timme. Från att ha varit ledsen och frustrerad lyfte hon sig själv genom att fokusera på det som var viktigast för henne och ta ansvar för sig själv och sina handlingar. Det möjliggjorde att hon kunde ta tag i ännu ett problem under den korta tid hon sökte coaching. En av nycklarna var att reda ut vem som ansvarar för vad, men också att välja mellan att acceptera eller göra något åt olika delar av problemen. Det är viktigt för mig som coach att det alltid är klienten som väljer sina egna vägar.”

Malin Andersson, student, juni 2010:

”Tidigare tänkte jag hela tiden på vad andra tycker och tänker om mig. Det gjorde att jag faktiskt lät bli att göra en massa saker som egentligen inte är farliga, men som jag tyckte var läskiga. Personlig coachning av Sylvia Persson har hjälpt mej att bli mer framåt och att tro mer på mej själv. Jag tycker fortfarande att det kan vara läskigt, men nu vet jag hur jag kan hantera det. Det jag tror på och vet att jag kan, det gör jag också nu. Det kvittar vad andra säger! =)”

Sylvias kommentar: ”Malin tog 6 coachingsessioner á 1 timme under en 8-veckorsperiod. Samtalen varvades med övningar hon själv kände var relevanta för att utöka sin förmåga och sina färdigheter att ta sig vidare. Tack vare samtalen, övningarna och sitt eget arbete har hon ökat sitt välbefinnande från 3-4 till 7-8 på en 10-gradig skala. 0 = ”nattsvart mörker, jag går inte ur sängen idag” och 10 = ”total frihet, jag behöver inte ens använda mina förmågor och färdigheter för att må bra”. Mitt arbete är alltid målfokuserat, men det är klienten som sätter målet!”