Hästarna – våra medarbetare

Vi jobbar tillsammans för att hjälpa människor att bli medvetna om sina val och sina möjligheter. Jag guidar genom samtal precis som i vanlig coaching, men sätter också upp situationer tillsammans med hästarna där våra kunder har tillfälle att upptäcka nya saker om sig själva. Med nyfikenhet och integritet bygger vi upp en upplevelsebaserad lärandeprocess där personen själv styr helt och hållet. Hästarna blir som en spegel eller katalysator eller indikator beroende på vad som händer. Arbetet är som en pendelrörelse emellan samtalet med mig som coach och upplevelserna med hästarna. Du har svaren inom dig! Vi öppnar dörrarna och du väljer vilken väg som är din. Det svåra blir enkelt!

Hästarnas feedback är alltid sann och ’naken’. Det finns inget som inte kan hanteras. Det mest fantastiska är att hästarna gör detta helt utan att man själv känner sig ’avslöjad’ eller ’naken’. Hästarna lever i en icke-värderande värld. De förmedlar de insikter som ÄR, inte det vi önskar eller tror. Kontentan i vårat arbete som alltid utgår ifrån kärleken till livet är bekräftelse. Alla som lämnar oss efter ett pass här med hästarna är bättre rustade när de går än när de kom. Är de inte det får man pengarna tillbaka!

Ulvsås Heika

Heika var en kallblodstravare född 2001. Heika sprang inte tillräckligt snabbt på travet, men hade fin stam och har fått 2 föl. Hon har jobbat med coaching sedan vi startade upp och var mycket duktig och omtänksam i sin feedback. En nära häst med mycket kärlek! Tyvärr lämnade Heika jordelivet sommaren 2018, men hon präglar oss alla genom att hennes motto också är grunden i verksamheten.
”jag är, du är, vi är – här börjar vår resa”

Molina 

Molina, gotlandsruss född 2003. Molina har både blivit riden och körd, men är inte särskilt förtjust i någon av uppgifterna. Att vara coach passar henne perfekt. Hon är mycket duktig på att hjälpa människor förstå konsekvenserna av sitt handlande och är otroligt tydlig med bekräftelsen när människan är 100 % sig själv. Molina är nu den mest erfarna av våra coacher. Med tiden har hennes auktoritet vuxit och med den kommer också ödmjukheten. Respekt är hennes ledord.

Mr White 

Mr White, sketlandsponny född 1995. Mr White heter egentligen Snobben, men då han genom åren emellanåt blivit tagen för given visar han en helt annan sida med det nya tilltalet. Om han behandlas med respekt som vore han en engelsk gentleman får man också ett helt annat svar från honom, en samarbetsvillig och mycket mjuk personlighet. Tidigare har han varit en häst som inte gått att fånga (om man inte varit värdig eller haft en hink med mat) och han har forcerat alla stängsel om han inte varit nöjd. ”Döm inte hunden efter håren!” är hans motto.

Allys Joy 

Allys är en varmblodig travhäst född 2001. Allys har presterat riktigt bra på travet, hon har sprungit in omkring 1,5 miljoner! Dessvärre blev hon skadad och var nära att dö i sulkyn och efter rehabiliteringen blev hon aldrig riktigt snabb igen. Det blev väldigt stressigt för henne varför hon togs ur träning för ett lugnar liv i avel. Hon var dock svår att få dräktig och magrade av när hon gav di men fick två fina föl. Hon kom till oss på Frösviken våren 2016 och växte varje dag i självförtroende. Allt eftersom hon insåg att hon kan hjälpa människor med sin feedback läkte hon också sig själv. Hon visade oss varje dag att man växer av att möta sina rädslor. Sommaren 2018 lämnade hon oss för att fortsätta att utvecklas tillsammans med en av våra kunder. Hon köpte henne för att de bildat ett starkt band under deras sessioner. Nu kan de hjälpa varandra varje dag.

Anton

Anton, knabstruper född 2010. Anton är en stark häst både fysiskt och mentalt. Han skulle gärna vara ”Kung Antonius”, men än så länge fyller han inte ut den kostymen. Han är en mycket fin ridhäst och vart efter han utbildas blir han också mer och mer värdig. Som coach är han initiativrik samtidigt som han behöver ett tydlighet och klarhet i hur saker ska göras. Han ger oss människor styrkan att ta plats och våga visa vad som verkligen är viktigt i livet.

Lyrik

Lyrik, nordsvensk brukshäst född 1993. Lyrik kom till oss i oktober 2017. En äldre herre med enorm livskraft och kärlek till livet. Han har en medfödd nedsättning i både lungor och hjärta, men har under sitt långa liv gjort allt en brukshäst kan göra. Han har dragit allt från bröllopspar från kyrkan och timmer i skogen. Han har gått på turridning och spelat hästfotboll. Lyrik är godmodig och snäll och gillar att göra saker tillsammans. Som coach är han med ålderns rätt mycket tydlig i sin feedback. Det råder inga tvivel om vem han är och vad som är ok.

Saga

Saga, korsning mellan Frieserhäst och kallblodstravare, född 2012. Hon kom till oss för att fylla platsen efter Heika. Det är en orädd men mycket känslig häst som med sin begränsade erfarenhet och till viss del naiva beteenden ändrat stämningen i arbetsgruppen. Allt eftersom hon mognar kommer hon bli en stark ledare som med kärlek och respekt tar hand om flocken och håller ordning i relationerna. I coachningen ger hon uttryck för samarbetets konst och betydelsen av tydlig kommunikation med små bokstäver.

Ochra

Ochra är ett Gotlandsruss, född 2002, som gärna blir både riden och körd. Hon kom till oss i december 2018 och fyller platsen efter Allys. Hon kan tyckas vara en enkel person som är lätt att ha att göra med men hon visar tydligt gränsen mellan vad som är önskat och vad som är. Vi kan inte gå fortare fram än det vi har inom räckhåll, men vi kan gå åt det håll vi vill. Hon ger sin feedback med vänlig men bestämd kraft. Hon är fylld av glad energi och tycker mycket om att göra saker tillsammans.

Golden

Golden är av rasen American Quarter, född 2007. Han ägs och tränas av sin ägare, men eftersom han bor här på Frösviken ingår han i arbetsgruppen. Han är en trygg och självständig herre som vill ha det lugnt omkring sig. Inge desto mindre är han aktiv och känslig. Han vill mer än gärna göra rätt för sig och kan vara mycket följsam och mjuk, men eftersom han behöver tid att fatta sina egna beslut tränar han också människor tålamod. Den snabba reaktionshastigheten ställer samtidigt krav på människornas förmåga att själva agera för att hinna med i nuets kraft.